„Nadziewana kaczka w zalewie miodowej”, przyrządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Węglina w gminie Trzydnik Duży to jedno z najlepszych dań w Polsce. Potrwa zdobyła drugą nagrodę w Konkursie Kulinarnym „Bitwa Regionów 2025”. Ogólnopolski finał, który odbył się w sobotę 6 września na Stadionie Narodowym w Warszawie, wygrały gospodynie z Mazowsza, a trzecia nagroda pojechała do województwa łódzkiego.
W organizowanych po raz dziesiąty kulinarnych zmaganiach wzięło udział szesnaście kół gospodyń wiejskich. Panie z Węglina poddały ocenie jury potrawę, przyrządzoną według dawnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Autorki nagrodzonego dania podkreślają, że ważne są w nim wszystkie składniki i sposób przygotowania, ale sekret tkwi w miodzie gryczanym. - Jurorzy byli pod wrażeniem zarówno samej kaczki, jak i znakomicie przyrządzonej kaszy. Liczył się również sposób prezentacji, stąd sprawdzony wcześniej pomysł, by zaserwować konkursową potrawę na niecce i talerzach ze sztućcami, wykonanymi z drewna oraz oprawa muzyczna w wykonaniu kapeli ludowej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku - relacjonują w rozmowie z Informacyjną Agencją Samorządową gospodynie z Węglina.
Jednocześnie przyznają, że konkurencja w sobotni finale była ogromna, ale ich popisowe danie nie było bez szans. - Jadąc do stolicy wierzyłyśmy, że zajmiemy jedno z czołowych miejsc i że nasza kaczka, tak dobrze oceniana niemal przez wszystkich, którzy jej skosztowali, na pewno się obroni. Cieszymy się, że już w debiucie udało nam się stanąć na podium i godnie zaprezentować Węglin, gminę Trzydnik Duży, powiat kraśnicki i województwo lubelskie - dodają autorki nagrodzonej potrawy.
Świadkami kulinarnego sukcesu byli m.in. wójt gminy Trzydnik Duży Krzysztof Serafin i zastępca dyrektora lubelskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Zenon Rodzik. KOWR był głównym organizatorem konkursu.
Oprócz nagrodzonej kaczki stoisko KGW Węglin wręcz uginało się pod ciężarem innych smakołyków. Panie kusiły gości m.in.: swojskim chlebem i wędlinami, smalcem, pasztecikami, pierogami z różnym nadzieniem, pierogiem gryczanym, a także ciastami, lemoniadą i nalewką z kraśnickich malin.
"Bitwę Regionów 2025" wygrało KGW Zakocie "Wygodni Zakociacy" z województwa mazowieckiego za "raki po polsku - derte koty", a trzecie miejsce zajęło KGW "Otwarty Krąg" z Wygnanowa z województwa łódzkiego za "żur opoczyński".