Producenci owoców i winogron, poszkodowani wskutek tegorocznych kwietniowych przymrozków i majowego gradobicia, otrzymają wsparcie finansowe. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w tej sprawie.
Nabór wniosków o wsparcie i wypłaty środków przeprowadzi Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) – zgodnie z przyjętym 3 września 2024 r. rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zadań związanych z udzieleniem nadzwyczajnego wsparcia finansowego sektorowi owoców i warzyw oraz sektorowi wina dotkniętym niekorzystnymi zjawiskami klimatycznymi.
Budżet wsparcia
Na wsparcie przeznaczony jest budżet, który obejmuje kwotę 37 mln EUR pochodzącą z budżetu UE oraz kwotę pochodzącą z budżetu krajowego w wysokości 74 mln EUR – łącznie ok. 470 mln zł.
Dla kogo?
Pomoc finansową będzie mógł otrzymać producent rolny:
w którego gospodarstwie w 2024 r. wystąpiły szkody w roślinnej produkcji rolnej na poziomie przekraczającym 30 proc. średniej rocznej roślinnej produkcji z lat 2021-2023 albo z 3 lat w okresie 2019-2023, z pominięciem roku o najwyższej i o najniższej wielkości tej produkcji;
w którego uprawach wystąpiły szkody na poziomie co najmniej 40 proc. plonów spowodowane przez przymrozki wiosenne w okresie od 15 do 30 kwietnia 2024 r. lub grad w okresie od 1 do 31 maja 2024 r., udokumentowane protokołem z prac komisji powołanej przez wojewodę.
Wsparcie będzie przeznaczone dla producentów rolnych, którzy uprawiają m.in. drzewa owocowe,
winorośl, maliny, truskawki czy porzeczki.
Stawki wsparcia
Stawki wsparcia dla rolników będą zróżnicowane w zależności od poziomu strat oraz rodzaju uprawy. Stawki są wskazane w załączonej tabeli.
Wysokość stawki pomocy w zależności od poziomu strat
Grupa upraw owocowych
Poziom strat co najmniej 40% i mniej niż 55%
Poziom strat co najmniej 55% i mniej niż 70%
Poziom strat co najmniej 70%
Grupa I:
1. agrest
2. aronia
3. porzeczka
1 500 zł/ha
2 000 zł/ha
3 000 zł/ha
Grupa II
1. brzoskwinia
2. czereśnia
3. grusza
4. inne owoce jagodowe
5. jabłoń
6. morela
7. orzech włoski
8. śliwa
9. wiśnia